VitaK-meter

VitaK-meter meet aderverkalking

 

De VitaK-meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert, zonder bloedprikken, binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten. Te weinig vitamine K2 veroorzaakt aderverkalking, hoge bloeddruk, kans op hartinfarct en osteoporose, maar wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer en Prostaatkanker. Vitamine K2 zorgt voor vetverbranding en voorkomt gewichtstoename na het volgen van een dieet.

 

 

De VitaK-meter is ontwikkeld door professor Vermeer, afkomstig van de Universiteit van Maastricht. De meter meet de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes. Dit wordt gebruikt om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. In talloze wetenschappelijke artikelen is aangetoond dat verhoogde vitamine K2-inname de volksgezondheid kan bevorderen en kan bijdragen aan het terugdringen van sterfte aan hart- en vaatziekten.

 

Aderverkalking treedt ook op bij gezonde mensen als hun vitamine K niet optimaal is. Het vergroot onder meer de kans op hoge bloeddruk en een hartinfarct. Vermoedelijk speelt een vitamine K-tekort een rol bij 23% van alle hart- en vaatziekten. Ook is vitamine K2 essentieel voor gezonde botten.

 

Wat is vitamine K?

Vitamine K is belangrijker voor onze gezondheid dan we dachten. De vitamine ondersteunt niet alleen de bloedstolling, een functie van vitamine K die al heel lang bekend is. Pasgeborenen krijgen daarom vitamine K voorgeschreven. Dit is meestal vitamine K1 (fylloquinon). Maar er zijn diverse vitamine K’s. Vitamine K2 (menaquinon) is essentieel voor aanmaak van een speciaal weefseleiwit dat door het binden van calcium helpt bij het soepel en schoon houden van de slagaderwand, het gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam. Daarnaast is vitamine K2 onontbeerlijk voor boteiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vorming en instandhouding van gezond en goed botweefsel.

 

Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerd Japans voedsel zoals Natto. Bij ons vind je het in kaas en kwark. vitamine-k2-in-natto Genoeg vitamine K2 zorgt er voor dat calcium uit je voeding gebruikt wordt voor het versterken van de botten in plaats van het verkalken van aders. Ook helpt vitamine K2 bij afvallen, het voorkomt dat je gewicht toeneemt na je dieet, vitamine K2 zorgt voor de vetverbranding.

 

 

Nederlandse wetenschappelijke studie wordt wereldnieuws

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar ook verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze studie bevestigt voor het eerst het verband tussen vitamine K2 en hart- en vaatziekten.

 

Honderden deelnemers aan het onderzoek kregen drie jaar lang een vitamine K2 supplement of een placebo. Het meest opmerkelijke resultaat van de studie was dat de aderverkalking niet alleen werd gestopt, maar dat ook de, al verstijfde. bloedvaten weer elastischer werden. Er was dus sprake van een duidelijke verbetering. Een laag vitamine K2 gehalte in de wanden van bloedvaten is een ernstige risicofactor is voor sterfte aan hart-en vaatziekten. Het risico is net zo groot als het risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt door roken. Om het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten te verkleinen, kan het zinvol zijn om vitamine K2 bij te gaan slikken, indien er sprake is van een tekort. Ook bleek dat personen die een vitamine K2-rijk dieet gebruiken tot 50% minder overlijdensrisico hebben ten gevolge van hart- en vaatziekten.

 

In dezelfde studie kwamen al eerder positieve resultaten naar voren. Zo werd in 2013 aangetoond dat vitamine K2 ook een gunstig effect heeft op de botsterkte. Botontkalking wordt geremd bij vrouwen na de overgang door extra toediening van vitamine K2.

 

Bij aandoeningen, waarbij de opname van vet oplosbare vitaminen in de darm verstoord is, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (glutenallergie), kan een te laag vitamine K2 niveau optreden. In dit geval kan een meting van de vitamine K status van extra belang zijn. Dit geldt ook voor groepen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.

 

Waarom niet in bloed meten?

Als je vitamine K in het bloed meet, dan zegt dat alleen iets over of je de afgelopen weken genoeg vitamine K hebt gegeten. Of je de afgelopen jaren genoeg vitamine K hebt opgenomen wordt zichtbaar door het meten van je vaatwanden door middel van de VitaK meter.